Jurilovca, loc linistit cu peisaje superbe

Jurilovca este o comunitate de lipoveni intemeiata la inceputul secolului al XIX-lea. Satul s-a dezvoltat cu trecerea timpului devenind o importanta atractie turistica pentru cei care stiu sa admire, sa viziteze, dar cel mai important sa pastraze peisajele naturale pe care satenii au avut grija sa le mentina atata timp.  Comuna este formata in majoritate din lipoveni. Acestia sunt ortodocsi de ritm vechi si celebreaza sarbatorile cu doua saptamani in urma fata de crestinii de ritm nou. Singura sarbatoare pe care o celebreaza in aceeasi zi cu orotodocsii de ritm nou este Pastele. Limba vorbita este lipoveneasca, o rusa mai veche, dar si romana. Principala activitate a satenilor ar trebui sa fie pescuitul, numai ca, in ultima perioada pestele a disparut si o parte importanta din tineri au ales sa se mute in orase din cauza posibilitatilor mai mare sau sa plece in strainatate. Nevoile oamenilor au inceput sa creasca si lipsa unui loc de munca i-a determinat sa se mute. Cu toate acestea, Jurilovca va ramane pentru ei locul unde isi vor gasi mereu linistea sufleteasca.

Jurilovca este situata la 7 kilometrii de Cetatea Orgame. O cetate greco-romana aflata pe malul abrupt al  lacului Razelm. Cetatea este prima asezare antica din Romania ce este mentionata intr-un izvor scris al antichitatii. De asemnea, din Jurilovca puteti ajunge si la Gura Portitei. Statiune care a pastrat salbaticul naturii si locul unde puteti vedea intalnirea din Marea Neagra si salbaticiile lacului.  Este un peisaj superb ce te va lasa fara cuvinte.

In ultima perioada, comuna Jurilvca a primit publicitate din partea mass-mediei romanesti pentru cea mai frumoasa zona din Delta Dunarii. Trofeele castigate de comuna demonstreaza acest lucru.

Localitatea este cunoscuta pentru cel mai bun bors de peste. De asemenea, cu ocazia aceasta, in fiecare an, de zilele satului (14 octombrie-Hramul Acoperamantului Maicii Domnului) , se pregatesc ceaune intregi de bors de peste unde sunt asteptati mii de turisti sa petreaca „Serbarea Borsului Pescaresc”. Anul acesta(2015), editia a V-a a adunat peste 5000 de persoane cu toate ca vremea nu a tinut cu organizatorii.

Sunt multe lucruri de povestit despre Jurilovca, dar ganditi-va ca stati vara, la mare si degustati mancarea traditionala a locului: peste proaspat prajit cu mamaliga si mujdei, borsul de peste, saramura alaturi de o bere rece sau un pahar de vin, iar ca desert aveti un peisaj superb care va incanta privirea si multumeste sufletul.

Jurilovca a reusit sa pastreze salbaticia locului, iar ca turist, veti avea ce vedea si va puteti relaxa in perioada concediului. Peisajele , pasarile, animalele, sunetul linistit al pasarilor, al stufului, al valurilor marii este tot ce ai nevoie intr-o perioada de vacanta. Nu veti regreta nici un moment ca ati ales localitatea Jurilovca ca destinatie de relaxare. Aveti multe de vizitat ca turisti, iar pentru fotografii profesionisti, nici nu are rost sa mai pomenesc de peisajele pe care le pot gasi.

Pentru mai multe informatii, ma puteti gasi pe pagina de facebook Pareri despre tot si toate .

DSC_0024DSC_0161DSC_0504IMG_8817DSCF6968

DSC_0131 DSC_0135  DSC_0192 DSC_0199-22012-09-09 17.47.41 (1)Fotografie0214

 

 

DSCF6657  eeee